En kongelig kontrakt

Vinteren og foråret 2016 gik hen og blev et meget begivenhedsrigt år for mig. Efter at have brugt et år på at lære Thomas Adés' umådelig svære parti som Maid i hans opera "Powder her Face", der spillede på Det Kongelige Teaters Takkelloftet, kunne jeg høste frugten af det hårde arbejde i hvad der, indtil videre, har været den bedste produktion, jeg har været med i. Et lille, men fantastisk hold kolleger og en instruktør, der fik mig til at rykke mine grænser, men samtidig passede på mig og fik mig til at føle mig tryg. Jeg var nøgen på scenen og lavede afsindige sexscener -og det var udviklende og vildt. Forestillingen fik al den anerkendelse, vi kunne ønske os. Udover udsolgte sale, køer og utrolige anmeldelser, vandt vi en Reumert for Bedste Opera. Jeg har sjældent været så stolt.

I slutningen af maj 2016 modtog jeg Else Brems Rejselegat. Udover at være utrolig taknemmelig og glad over at få prisen, så betød det også utrolig meget for mig at det var lige præcis operachefen Sven Müller, formand for legatet og operasangerinden Elisabeth Meyer-Topsøe og formand for Det Danske Sangselskab og operasangerinden Eva Hess Thaysen, der uddelte prisen. Det var en stor ære og jeg glæder mig til at bruge pengene på at tage til New York på et tidspunkt og gå i intens sangtime-lejr.

Priserne var fantastiske, men før jeg modtog dem var jeg allerede i den 7. himmel. Den 13/5-16 skrev jeg nemlig under på en meget vigtig kontrakt med Det Kongelige Teater om at indtræde i deres vidunderlige solistensemble. Det er ingen hemmelighed, at det var været min mål og drøm, siden jeg vidste, at jeg skulle være operasangerinde. Så det føltes og føles stadig helt magisk og uvirkeligt, men jeg har knebet mig i armen nok gange til at vide, at det passer. Og min første sæson er helt optimal. Jeg starter med et af mine yndlingspartier som Musetta i La Boheme og sidst på sæsonen synger jeg Susanna i Figaros Bryllup. Et parti, jeg har sunget mange gange, og heldigvis for det -det er nemlig operahistoriens længste kvindelige parti. Ind imellem smutter jeg til Århus og synger hovedrollen som Agnes i en nyskreven opera af David Bruce over Jane Tellers ungdomsroman "Intet".      

Posted on July 28, 2016 .

En pris, et legat og en nominering.

Siden april 2014 er der faldet et par (eller faktisk tre) appelsiner ned i min meget taknemmelige turban.

 

Den første appelsin kom, da min duo, inDuo, deltog i P2’s kammermusikkonkurrence i april 2014. Vi sang og spillede os ind i semifinalen, og siden vi ikke kom i finalen havde vi heller ikke regnet med priser af nogen art. Men der tog vi fejl, for udover 1., 2. og 3. prisen findes en række andre priser, som alle ensembler i konkurrencen faktisk kan vinde, endda selvom de er røget ud efter 1. runde. Og sådan en pris vandt vi:

”Specialprisen på 25.000 kr. for bedste udførelse af et værk skrevet af en nulevende dansk komponist!”  

Vores gode ven og komponist Søren Siegumfeldt har skrevet det smukke værk ”Lønlig gennem dødningehaven” til os, og med hjælp fra vores instruktør Ebbe Knudsen fik vi lavet et arrangement, der imponerede dommerne.  

Vi indspiller værket i slutningen af juni og så kommer det naturligvis på både inDuo’s og min hjemmeside!

Bjarke Mogensen, dommer ved P2’s kammermusikkonkurrence, siger:

”InDuo formår at levere en helstøbt og indlevende fortolkning af alle værker i deres repertoire. Deres dedikerede tilgang til helt nyskrevne værker (ofte duoens egne bestillinger) ses ikke mindst på scenen hvor hver en tone opføres med et sprudlende overskud. Hvem skulle have troet at denne kombination af en sopran og en fløjtenist kunne udtrykke nuancer, stemninger og scenisk dramatik som var det et helt opera-kompagni.”

Rie Koch, radiovært, siger:
"På papiret ser fløjte og sopran måske lidt anstrengende heftigt ud. Og det kunne det måske også være, hvis ikke det var fordi, InDuo er så hamrende dygtige! Hvordan kan de mixe deres lyd og udtryk på den måde? Jeg var helt vildt betaget fra start til slut: Så megen legelyst, nysgerrighed, ekvilibrisme og musikboblerier samlet i én duo. Jeg tænker, at alverdens komponister burde tage udfordringen op og udforske mulighederne for den mildest talt unikke kombination af de to lyse, melodiførende stemmer, der kan så meget mere end bare at ligge dér på toppen og lyde smækre."

 

 

Den anden appelsin er muligvis noget af det største, der endnu er sket i min karriere. Jeg vågner op hver morgen og kniber mig selv i armen, men er stadig ikke vågnet. Så det må jo betyde at det er en realitet; Jeg er nomineret til en Reumert som Årets Sanger! Prisoverrækkelsen løber af stablen 22/6/2014, så der må I virkelig krydse fingre.

Én ting er at være nomineret, men en anden helt vild ting er, at mine mednominerede er Johan Reuter og Henriette Bonde-Hansen – to sangere, jeg længe har set op til.

Juryens udtalelse:

Sofie Elkjær Jensen
- nomineret i kategorien ÅRETS SANGER for Gammeljomfruen og tyven.

Sofie Elkjær Jensen er en ung sanger, der tager stormskridt i sin karriere i disse år. Hendes kolossale scenenærvær, stærke stemme og komiske talent folde hun fuldt ud i rollen som tjenestepigen Laetitia i Gammeljomfruen og tyven.

 

 

 

Den tredje appelsin er en stor én af slagsen. Folmer Jensens Musiklegat på 100.000 kr., som jeg får overrakt 15/8/2014 i Tivolis koncertsal. Jeg skal i forbindelse med overrækkelsen synge en duet med verdensstjernen Joseph Callaja. Stor tak til Henrik Engelbrecht og Lars Liebst for at finde mig værdig!

Folmer Jensens Musiklegat:

Et af de største musiklegater, vi har herhjemme, er stiftet af postbuddet Folmer Jensen (1936-1997). Folmer Jensen var uddannet postbud. Han havde ingen familie, men han havde til gengæld sin store kærlighed til den klassiske musik og sang selv i Postvæsenets Sangkor. Om sommeren var han en flittig gæst i Tivolis Koncertsal. Folmer Jensen døde som 60-årig som følge af dissemineret sklerose. Han efterlod sig en millionformue, sparet sammen efter et spartansk liv på en postbudeløn. Formuen testamenterede han til et fond, hvis hovedformål er at støtte unge, lovende talenter. Legatet, der er på 100.000 kr., er et af landets største musiklegater, og Tivoli har siden 2001 uddelt Folmer Jensens musiklegat med to-tre års mellemrum.

Posted on June 1, 2014 .

Kommende projekter

Så er det blevet tid til at fortælle lidt om, hvad jeg går og sysler med disse uger.

Mine fem næste koncerter foregår over samme weekend (4/4-6/4), så der skulle være rig mulighed for at komme og opleve en eller flere koncerter.

Siobhan Lamb er komponist og dirigent, og jeg medvirker i hendes projekt "Through the mirror -tales from childhood" og "My little Wife" med sangerne Stina Schmidt, Sune Hjerrild og Simon Duus, samt Suoni ensemblet. Det er meget smuk musik, der både har rødder i den melodiske, sangbare musik, jazzen og det atonale. Ensemblet består blandt andet af trommer, trompet og strygere.

Det løber af stablen 4/4 i dagstimerne på Gentofte Rådhus og 5/4 kl 16 i Christianskirken, København.

Den 6. april har jeg hele to koncerter på én dag, begge i selskab med den dygtige pianist Leif Greibe.

Kl 13-13.30 kan man - helt gratis- opleve os optræde i Operaens Foyer. Her fremføres Bernsteins humoristiske sangcyklus "I hate music", hvor hovedpersonen, Barbara på 10 år, giver sin mening til kende om alt fra, hvordan man får børn, til universets opbygning, til hvor meget hun hader musik (men elsker at synge), til en indianerhistorie og til hvordan hun lige har opdaget, at hun er et menneske -som alle andre.

Efter Bernstein er det Carl Nielsen. Seks af mine yndlingssange:  "Æbleblomst", "Underlige Aftenlufte", "I Seraillets Have", "Genrebillede", "Irmelin Rose" og "Sænk kun dit Hoved, du Blomst". 

Efter koncerten i Operaens Foyer går turen til Studiescenen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Bertel Haarders ønskekoncert, hvor Leif og jeg igen synger og spiller Carl Nielsen. Det er klokken 15 og billetter kan købes i døren.

 

Efter en dejlig musikalsk weekend går jeg så i intens øveuge med Isabella Hübener, min partner i vores duo, inDuo og vores instruktør Ebbe Knudsen. Vi skal nemlig have finpudset vores program til P2's kammermusikkonkurrence, som løber over 14/4-17/4. Man kan se konkurrencen live eller stay tuned på P2!

 

Posted on March 18, 2014 .

Velkommen til min blog!

Her vil jeg løbende opdatere om mine projekter, koncerter, prøveforløb, konkurrencer, auditions. 

Det næste jeg skal er en dejlig turné med Egnsteater Undergrunden og forestillingerne Rødhætte & Fyrtøjet. Det er skønt, hyggelig og vildt at lave børneopera. Min kollega, Jan Flemming Jensen, og jeg kører ud i til spillestedet med forestillingens kulisser i varevognen og så samler vi det hele når vi kommer, spiller for børnene (hvilket tit mest af alt føles som at være til rockkoncert), pakker ned og kører videre. Sidste år kørte vi Jylland tyndt og nu er turen kommet til Sjælland. Så hvis du har børn i alderen 3-10 skulle du tage at tjekke min kalender ud.

Posted on February 13, 2014 .